LEGIO

Unik Design

från återvunna textilier och kläder

2019 flyttade jag o min man till Tjörn. Där fick jag ta över 12 (tolv) 80-garderober fulla med kläder, dukar, handdukar. Det mesta var märkeskläder i fina material men omoderna och fel storlek. Där föddes mitt stora intresse för Återbruk/ReDesign, att kunna ta tillvara på det som redan finns och återskapa o designa användbara o snygga kläder.

Återbruk ReDesign Remake


Återbruk av tyg och kläder kan vara lite knepigt. Man kan ju lämna in kläder på olika ställen för återvinning exempelvis på de stora klädkedjorna. Vad inte många vet är att tyger i blandmaterial inte går att återvinna. Det måste  endast bestå  ett enda material.


Även om ex. kläder i ren bomull återvinns så kostar det nästan lika mycket som att producera nya. Det går åt mycket energi för att riva isär tyget till fiber o sedan väva det igen o sen skall det färgar vilket ytterligare kostar i energi för att inte tala om vad det gör för miljön.

Så vad är då bäst att göra?
Bäst är naturligtvis att använda kläderna så länge som möjligt. Men ibland ändras kroppens storlek eller man vill kanske vara lite "up to date" i sin klädstil. Då är det bästa att göra nya kläder av de gamla och att då använda så lite energi som möjligt o så lite påverkan som möjligt på miljön. Vi skall vara rädda om den natur vi har och även om oss människor som ju också ingår i naturens värld.

Därför väljer jag att visa mina åkerbrukare kläder med förhoppning om att kunna inspirera andra till att göra likadant.
Tillsammans värnar vi om vår miljö på de sätt vi kan.

Här visar jag en del av de kläder jag har återbrukat och designat 

Jeans o Skinn

Designade kappor och jackor från återvunna

Jeans o Skinnbitar

Yllekläder

Från Ylletröjor


Recycled Wool sweaters

Designade koftor och tröjor från återvunna ulltröjor.


Många fina ylletröjor i alla de färger men med utslitna ärmar, för små och för omoderna men i fantastiskt fin ull. Först klipptes det material ut som gick att använda får att sen tvättas i maskin så det kunde tova ihop sig o bli tjockare och varmare o även lite vattenavstötande. Sedan har de fogats ihop till nya och användbara riktigt goa o varma tröjor, väst och koftor.

Redesign

Damasdukar o servietter av lin


Recycled Linen cloth and napkins

Designade morgonrockar o skjortor från Linnedukar o Servietter


Morgonrockar sydda av damastdukar som först färgats in i olika färger. Så härligt att återanvända mormors o farmors gamla vackra dukar som tills nu legat i en låda i förrådet. Extra roligt att monogrammen får vara med.

Luvtröja tillverkad av 19 st. linneservetter i orginarfärger grönt o gult. Vilken lycka att hitta så många servetter i mina älsklingsfärger. Servetterna är först klippta på diagonalen och sedan ihopsydda till ett stjärnmönster.

Redesign

Endast ett plagg av varje design.

Designade skjortor från

återvunna textilier

Re-design

Endast ett plagg av varje design.


Designad lappteknik av Helena Ottefjäll

Dragkedjesmycken av gamla kasserade dragkedjor o nåltovad ull

Silversmide

Egen design

Copyright © AlvSyssel  Alla rättigheter förbehållna